Puheita eri tilaisuuksissa

Tervetulopuheeni Tuusulan kunnan itsenäisyyspäivän juhlassa 2016

Kunnioitetut sotiemme veteraanit, hyvät juhlavieraat

Tänään hiljennymme viettämään Suomen itsenäisyyden juhlaa. Meillä itsenäisyyspäivä on harras ja arvokas juhla, ei karnevaalimainen spektaakkeli, kuten maailmalla monissa valtioissa on. Suomi on lunastanut itsenäisyytensä kovalla hinnalla, siksi hartaus ja arvokkuus ovat edelleen juhlapäivämme tunnelmaa parhaiten kuvaavia sanoja.

Vuoden päästä on maamme sadas itsenäisyyspäivä. Satavuotiaista Suomea juhlitaan koko ensi vuoden ajan niin ikään hartaasti ja arvokkaasti, perinteitä kunnioittaen, mutta varmasti myös kansakuntamme tämän päivän vahvuuksia esiin tuoden.

Tasan sata vuotta sitten joulukuun kuudes 1916 oli viimeistä kertaa Suomen historiassa ihan tavallinen päivä. Se oli vain yksi alkutalven keskiviikko kolmantena sotatalvena. Taivas oli pilvessä, lämpötila hiukan plussan puolella ja maa lumeton. Tyypillinen itsenäisyyspäivän sää siis. Suomi oli osa keisarillista Venäjää, joka soti keisarillista Saksaa ja Itävalta-Unkaria vastaan.

Aluksi suursota toi Suomeen rahaa ja työtä. Helsingissä liikkui paljon uusia ihmisiä. Ravintolaelämä kukoisti, elokuvateattereiden määrä kasvoi ja niissä esitettiin kabareeta ja kupletteja. Osakekurssit nousivat, kunnes Helsingin pörssi saavutti huippunsa lokakuussa 1916. Nousukauteen liittyi inflaatio ja paheneva asunto- ja elintarvikepula. Asuntorakentaminen pysähtyi, vuokrat kohosivat ja ruuastakin alkoi olla pulaa. Juhlat alkoivat olla pian ohi. Joulukuun alussa sata vuotta sitten monella alkoi olla jo kova nälkä. Onneksi ei vielä vietetty itsenäisyyspäivää sytyttämällä ikkunalle kaksi kynttilää. Tulitikutkin olivat nimittäin alkaneet loppua kaupoista.

Yhtälailla nopeat muutokset maailmalla ja Euroopassa vaikuttavat tänäkin päivänä elämäämme. Sodan jälkeistä sukupolvea on kuitenkin kiittäminen, että yhteiskuntamme on jälleenrakennettu niin vahvaksi, että aivan yhtä dramaattisesti Brexit tai Ukrainan sota eivät elämäämme enää muserra. Suomi on yksi maailman vakaimpia valtioita, jonka menestystarinaa muualla maailmassa ihaillaan edelleen.

 

Hyvät juhlavieraat,

Sata vuotta sitten Tuusulassa oli vireää ja aktiivista elämää. Tuusulanjärven taiteilijayhteisön synty ja kiinteimmät vuodet ajoittuvat myös tuohon aikaan. Tuusulaan taiteilijoita houkuttelivat kaunis maalaismaisema, rautatie ja järvi. Silloisissa oloissa nopea, puolentoistatunnin junamatka asemakylästä Järvenpäästä Helsinkiin oli tärkeä tekijä, koska pääkaupungin kulttuurielämästä ei haluttu olla kokonaan syrjässä. Kaunis maalaismaisema ja yhteydet Helsinkiin ovat tänäkin päivänä Tuusulaan muuttavilla tärkeinä kriteereinä asuinpaikkaa valittaessa.

Tuusulanjärven taitelijat olivat aktiivisia itsenäisyysaatteen edistäjiä. Venny Soldan-Brofelt totesi aikanaan, että maamme itsenäisyys oli muutamien yltiöpäiden unelma. Näihin yltiöpäihin kuuluivat muun muassa Akseli Gallen-Kallela ja Eero Järnefelt, jotka jo vuonna 1913 eräillä kutsuilla yhteen ääneen väittivät, että Suomi aivan luonnollisista syistä tulisi hyvin pian saavuttamaan itsenäisyyden. Vielä silloin he saivat vastaansa epäuskoista naurua.

Itsenäisen Suomen alkuvuodet olivat kuitenkin vaikeita, myös Tuusulassa asuville taiteilijoille. Ainolassa Jääkärimarssin säveltänyt Jean Sibelius pelkäsi henkensä puolesta ja kirjoitti päiväkirjaansa: Murha murhan jälkeen. Niin ovat asiat. Minun vuoroni tulee kyllä pian, sillä olenhan Jääkärimarssin tekijänä persona ingrata.

Rauhalliset olot palautuivat ennen pitkää Tuusulaan, vaikka jäljet eivät unohtuneet.

 

Hyvät kuulijat,

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tämäniltaisen juhlavastaanoton teemana ovat Suomen vahvuudet. Näitä ovat muun muassa puhdas luonto ja ruoka, rehellisyys, innovatiivisuus, vakaus, koulumenestys ja tyttöjen mahdollisuudet.

Vahvuuksiamme ovat myös sinnikkyys, periksiantamattomuus ja se kuuluisa suomalainen sisu. Näitä kuvataan myös Jääkärimarssissa sanoin: Ei ennen uhmamme uupua voi, kuin vapaa on Suomen kansa.

 

Kunnioitetut sotiemme veteraanit, hyvät juhlavieraat

Toivotan teidän lämpimästi tervetulleeksi Tuusulan kunnan itsenäisyyspäivän juhlaan. Toivotan teille myös oikein hyvää itsenäisyyspäivää.

 

Tervehdyspuheeni Tuusulan kunnan itsenäisyyspäiväjuhlassa 6.12.2012.

 

Kunnioitetut sotiemme veteraanit, hyvät juhlavieraat

Tänään itsenäisyyspäivänä siniristiliput liehuvat saloissa kunnioittaen itsenäisyytemme puolustamisessa suurimman vastuun kantaneita kunniakansalaisia ja muistuttaen meitä itsenäisestä maastamme.

Itse edustan toista sodanjälkeistä sukupolvea. Haluan ilmaista oman sukupolveni kiitollisuuden teille, kunnioitetut veteraanit, teidän työtänne ja uhrauksianne kohtaan. Kuuden vuosikymmenen ajan me nuoremmat olemme saaneet rakentaa elämäämme vapaudelle ja nauttia rauhasta, jonka hinnan te syvästi tiedätte. Arvokkain saamamme perintökalleus on itsenäinen Suomi, jota olemme sodan jälkeisinä vuosikymmeninä saaneet rakentaa oman tahtomme mukaan.

Suomalaisella työllä maamme jälleenrakennettiin. Suomalaisen työn ansioista olemme tänä päivänä maailman johtavia hyvinvointivaltioita. Suomalaisella työllä rakennamme tulevillekin sukupolville yhteiskunnan, jossa kannetaan vastuuta lähellä olevista, jossa kantavina arvoina ovat vapaus, vastuu, suvaitsevaisuus ja välittäminen. Suomalainen työ on tärkein pääomamme. Suomalainen työ on myös tänään itsenäisyyspäivänä tasavallan presidentti Sauli Niinistön juhlavastaanoton teemana.

Arvoisat juhlavieraat

Elämme juuri nyt haasteellista aikaa. Euroopan talous on hyvin epävarmassa tilanteessa. Velkakriisin syveneminen ja maailmantalouden yleinen kituminen ovat kurjistaneet entisestään talouden näkymiä. Tämä on heijastunut Tuusulankin talouteen hyvin poikkeuksellisella tavalla. Talouden kasvun taittuminen nopeassa aikataulussa on ollut kaikille pääkaupunkiseudun kehyskunnille ikävä yhteinen piirre. Samanaikaisesti maamme itsenäisyyden ajan suurimmat uudistukset ovat käynnissä. Kuntarakenneuudistus ja sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistus on saatava saumattomasti toimimaan kaikissa maamme kunnissa, samalla kun kuntien menot kasvavat enemmän, kuin tulot. Tänä syksynä vaaleissa valituilta uusilta kuntapäättäjiltä vaaditaan laajojen talouskysymysten ymmärtämistä, valtavaa sitoutumista luottamustehtävien hoitamiseen sekä rohkeutta tehdä vaikeitakin päätöksiä.

Meidän on asetettava selkeät tavoitteet ja tärkeysjärjestys. On sovittava toimenpiteet ja synnytettävä luottamus siihen, että annetut lupaukset pidetään. Meillä Tuusulassa on tähän loistavat onnistumisen mahdollisuudet, sillä sijaitsemme maamme parhaimmalla paikalla. Meillä on vahvuuksina erinomaisen sijainnin lisäksi laadukas asuminen, arvokas kulttuuri, kauniit maaseutumaisemat ja loistavat edellytykset toimivalle elinkeinoelämälle, uusien työpaikkojen synnyttämiselle sekä tasapainoiselle väestökasvulle.

Hyvät kuulijat

Suurin osa suomalaisista lapsista ja nuorista voi hyvin. Silti lasten ja nuorten pahoinvointi on noussut tänä vuonna erityisen laajaan keskusteluun. Tuusulassakin lastensuojelun menot ovat nousseet muutamassa vuodessa hälyttävästi. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on monien muiden tavoin ilmaissut erityisen huolensa nuorten syrjäytymisestä. Syrjäytymiskehitys on vakava yhteiskunnallinen ongelma, jonka torjumiseksi meidän kaikkien tulee yhdessä tehdä töitä.  Tarvitsemme yhteisen vastuun ottamista ja kantamista. Tuusulassa vastuun ottaminen näkyy muun muassa ensi vuoden talousarviossa siten, että määrärahoja on lisätty erityisesti nuorten tukemiseen. Nuoret huolehtivat tulevina vuosina siitä, että seuraavatkin sukupolvet voivat elää itsenäisessä, turvallisessa ja vapaassa massamme. Nuorissa on tulevaisuutemme.

Viime viikolla minulla oli ilo olla Tuusulan kunnan puolesta avaamassa kutsuntatilaisuutta Tuusulassa. 344 vuonna 1994 syntynyttä nuorta miestä otti yhden tärkeän askeleen elämässään. He tekivät päätöstään siitä, miten osaltaan palvelevat itsenäistä isänmaatamme, samalla ottaen vastuuta myös maamme puolustamisesta. Nuoren miehen kokemuksia varusmiespalveluksesta olen itse seurannut nyt viime kesästä lähtien, oman poikani suorittaessa palvelustaan Karjalan prikaatissa Vekaranjärvellä. Olen ilolla huomannut nuoren sukupolven aktiivisuuden, korkean motivaation ja halukkuuden maanpuolustukseen ja maamme turvallisuuden ylläpitoon.

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Ari Puheloinen toi esiin viime kuussa valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avauksessaan tärkeitä asioita asevelvollisuusjärjestelmämme yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta. Hän korosti erityisesti nuorten varusmiespalveluksesta saamaa hyötyä työelämää ajatellen. Hyödyt näkyvät niin yksilötasolla, kuin kansantaloudellisestikin. Työnantajat arvostavat erityisesti varusmiespalveluksessa saatua johtamiskoulutusta. Myös psyykkinen ja sosiaalinen toimintakyky, vuorovaikutustaidot sekä taito toimia ryhmässä kehittyvät. Puheloinen nosti esiin myös varusmiespalveluksen tärkeän merkityksen syrjäytymisen ehkäisyssä.

Arvoisat kuulijat

Elokuinen iltapäivä sotilasvalatilaisuudessa oli pojalleni varmasti ikimuistoinen, mutta minulle äitinä myös hieno ja mieltä herkistävä juhlallinen tilaisuus. Nuoremme rakentavat yhteiskuntaamme ja puolustavat isänmaatamme vannoen sotilasvalassa samoin sanoin, kuin isänsä: Joukkoa, johon kuulun sekä paikkaani siinä, en jätä missään tilanteessa, vaan niin kauan kuin minussa voimia on, suoritan saamani tehtävän loppuun.

Kunnioitetut sotiemme veteraanit, hyvät juhlavieraat

Toivotan teidän lämpimästi tervetulleeksi Tuusulan kunnan itsenäisyyspäivän juhlaan. Toivotan teille myös oikein hyvää itsenäisyyspäivää.

27.7.2012 minulla oli ilo saada olla mukana Tuusulanjärven Purjehtijoiden järjestämien nuorten MM-kilpailuiden päätösjuhlassa, jonne toin kunnan tervehdyksen.

Principal race officer Leena Meisalo, International judge Daryl Wascow,
Dear competitors and coaches,

At first I would like to congratulate you all for a great race. Especially I want to congratulate the winner team and others that succeeded well in the race.

On behalf of Tuusula I am very delighted to have had the opportunity to have you all as quests in our town. I very much hope that you will long remember the lake Tuusulanjärvi and it´s beautiful surroundings and sceneries.

Hopefully you have also enjoyed the other activities and made a lot of new friends. I also hope you have taken the advantage of the possibility of getting to know the Finnish sauna.

I want to thank warmly everybody who participated in the arrangement.

Kiitos Tuusulanjärven Purjehtijoille kilpailujen järjestämisestä. Kunnan edustajana voin olla ylpeä toiminnastanne ja aktiivisten vapaaehtoistenne joukosta. Kiitos kaikille tapahtuman järjestelyissä mukana olleille.

Even though you now have been racing for victory, I hope that in the future sporting will give you wonderful experiences and beautiful memories.

As the Olympic Games are now beginning I wish you all the best of success, nice rest of the summer and a great Olympic feeling.

Jokelan lukiossa oli kaunis ja tunnelmallinen ylioppilasjuhla. Oli ilo ja kunnia olla kunnan edustajana pitämässä juhlapuhetta, onnittelemassa uusia ylioppilaita, kiittämässä opettajia ja koko koulun henkilökuntaa sekä nuorten vanhempia ja läheisiä sekä toivottamassa menestystä nuorille tulevaisuuden haasteisiin.

Arvoisat valkolakin saajat, rehtori, hyvät vanhemmat ja opettajat

Jo joutui armas aika ja suvi suloinen. Näin aloitimme juhlan täällä Jokelan lukiossa tänään. Te hyvät tämän päivän sankarit, valkolakin saajat, olette päättäneet lukuvuotenne jo lukuisia kertoja näillä tutuilla suvivirren sanoilla ja sävelillä. Tämä juhla tulee kuitenkin säilymään muistoissanne yhtenä elämänne tärkeimpänä kevätjuhlana. Tämä on teidän juhlanne.

Matkanne tähän hetkeen on ollut elämyksiä ja suuria kokemuksia täynnä. Joskus se matka on varmasti tuntunut pitkältäkin. Joillekin konjugaatiot ovat tuottaneet erityisiä haasteita, toisille derivointi on tuntunut ylivoimaisen hankalalta, kolmas on saattanut nukahtaa viimeistään siinä vaiheessa kun on päässyt Paasikiven aikaiseen poliittiseen historiaan. Joillekin kirjallisuutemme klassikot eivät ole avautuneet lainkaan, sanojen varsinaisessa merkityksessä. Ennen kaikkea matkanne tähän hetkeen on vaatinut teiltä paljon työtä, mutta se työ on ollut tärkeää ja tänään voitte nauttia sen tuloksista. Teistä jokainen voi olla ylpeä tekemästänne työstä. Te kaikki olette todellisia sivistyksen ylioppilaita.

Sen lisäksi, että olette nyt saavuttaneet päämääränne, olette varmasti myös kartuttaneet matkanne varrella valtavasti sellaista pääomaa, jota ei tutkintopaperista voi lukea. Jokelan lukion yhteisöllisyys ja yhdessä tekemisen kokemukset, sekä hyvät ystävät säilyvät muistoissanne vielä vuosikymmeniä, vaikka yhteinen taipaleenne täällä kouluyhteisössä nyt päättyykin. Tietojen ja taitojen lisäksi sosiaaliset taidot ovat tärkeää pääomaa tulevaisuutenne tiellä. Niitä tarvitsette sekä jatko-opinnoissanne, että tulevaisuuden työyhteisöissänne. Sitä pääomaa olette saaneet kerättyä kouluvuosienne aikana myös perheissänne ja harrastuksissanne.

Tänä viikonloppuna lakkinsa saavat suuntaavat poikkeuksellisen luottavaisin mielin kohti tulevaa. Suomen Lukiolaisten liiton tekemän tutkimuksen mukaan lukiosta valmistuneet arvostavat omaa tutkintoaan eivätkä välttele haasteita. Yli puolet uskoo menestyvänsä työelämässä suunnilleen yhtä hyvin kuin omat vanhempansa, ja noin kolmannes uskoo menestyvänsä vanhempiaan paremmin. Lukiolaiset arvioivat, että hyvä koulutus ja kyvyt, sekä oikea asenne määrittävät eniten työelämässä menestymistä. Vahva itseluottamus on valtavan arvokas pääoma niin ylioppilaalle kuin koko yhteiskunnalle.

Hyvä juhlaväki

Tuusulan lukio on vahva, paikallinen lukio, jossa voimansa ovat yhdistäneet Hyrylän, Jokelan ja Kellokosken lukiot. Lukiot ovat toimineet yhdessä vuodesta 2011 lähtien, mutta yksinään niillä on pitkä historia. Tuusulan lukio kokonaisuutena tarjoaa opiskelupaikan noin 530 lukio-opiskelijalle sekä työllistää noin 75 opettajaa ja muuta koulun henkilöstöä. Yhteistyö on tuonut lukion eri toimipisteiden kursseja jokaisen opiskelijan saataville. Tuusulan lukion todistettuina vahvuuksina ovat erittäin pätevät opettajat ja innostava työskentelyilmapiiri. Yhteisöllisyys on aitoa ja sitä vaalitaan. Lukiokoulutuksemme laadusta kertoo myös se, että tänä keväänä koko Keski-Uudellamaalla kaksi 6 laudaturin  ylioppilasta ovat molemmat Tuusulan lukiosta. Tuusulassa on käynnissä parhaillaan myös erityinen lukion kehittämishanke, jolla pyritään nostamaan lukioidemme vetovoimaa entisestään.

Jokelan perinteikkäässä ja laadukkaassa lukiossa opiskelu ei kangistu kaavoihin. Toimipisteen ylpeytenä ovat opiskelujen monipuolisuus ja erittäin joustavat opiskelumahdollisuudet. Opettajat ja opinto-ohjaajat tekevät yhteistyötä opiskelijoiden parhaaksi, ja jokainen löytää itselleen sopivan reitin alusta ylioppilaskirjoituksiin saakka. Harrastuneisuutta voi kehittää monilla lukion huippukursseilla, kuten valokuvauksessa tai lauluntekokurssilla. Täällä Jokelassa on aktiivinen oppilaskunta, joka toteuttaa monenlaisia tempauksia ja tapahtumia koulutyön lomassa. Erityisesti haluan mainita kuluneen lukuvuoden osalta kansainvälisen kuoroprojektin, joka sai myös Opetushallituksen rahoitusta.

Arvoisat valkolakin saajat

Tulette tänään painamaan päähänne suomalaisen sivistyksen, nuoruuden ja tulevaisuuden toivon symbolin – ylioppilaslakin. Valkoinen on viattomuuden, puhtauden, kiitoksen ja ilon väri.  Ilo ja kiitollisuus ovat varmasti päällimmäisiä tunteitanne, kun hetken päästä saatte asettaa nuo kauniit lakit päähänne. Valkoinen väri ylioppilaslakissa kertoo myös uuden alusta. Tänään päättyy yksi tärkeä vaihe elämässänne, mutta tänään alkaa myös uusi aika, tulevaisuuden aika. Valkoinen väri kertoo myös siitä kirkkaudesta, joka sisällänne ja ajatuksissanne juuri tällä hetkellä on.

Ylioppilaslakin sisäpuolen sininen ja valkoinen ovat vapaan isänmaamme luonnon värejä. Taivaan, järvien ja meren sinisyyttä.  Pilvien ja kesäöiden valoisuutta.  Tulevaisuus tulee varmasti monilla teistä olemaan myös kansainvälisissä opinnoissa tai työtehtävissä maamme rajojen ulkopuolella. Sininen ja valkoinen, nuo omat siniristilippumme värit muistuttavat teitä aina isänmaastanne.

Hyvät opettajat ja koulun henkilökunta

Lukuvuosi päättyy kiitoksen, mutta hiukan myös haikeuden merkeissä. Yksi tärkeä vuosi työssänne on jälleen takana. Olette tehneet arvokasta työtä luotsatessanne näitä upeita nuoria läpi lukio-opintojen ja valmentaessanne heitä ylioppilaskirjoituksiin. Ammattitaitoisen opetuksenne, tukenne ja kannustuksenne ansioista monet ovat saavuttaneet hienosti omat tavoitteensa ja toteuttaneet unelmansa . Erityisesti haluan kiittää koko henkilökuntaa siitä, että olette osaltanne olleet kasvattamassa ja luotsaamassa näitä tulevia ylioppilaita elämän ja tulevaisuuden haasteisiin. Myös te saatte ylpeinä omasta työstänne lähteä kesäloman viettoon.

Arvoisat tulevien ylioppilaiden vanhemmat ja muut läheiset

Ylioppilasjuhla on koko perheen juhla. Tänään voitte yhdessä nostaa maljan, ilon ja tulevaisuuden maljan. Vaikka opiskelu on pääosin tapahtunut täällä koulussa ja suurimman työn on tehnyt nuorenne, niin haluan kuitenkin osoittaa valtavan suuren kiitoksen teille, hyvät vanhemmat, isovanhemmat ja muut läheiset. Rakkaus ja vastuu, joita olette nuorellenne antaneet, ovat elämässä ne kantavimmat voimat, ne peruspilarit, joiden varaan lapsenne voi turvallisesti oman elämänsä rakentaa. Suvivirren sävelet herkistää aina mielemme. Uskon, että juuri tänään perheenne upeana juhlapäivänä, tuo suvivirsi jää myös teidän mieliinne aivan erityisellä tavalla.

Hyvät tulevat ylioppilaat

Tuusulan kunnan edustajana voin ylpeänä katsoa joukkoanne. Monelle teistä Tuusula on opiskelupaikan lisäksi myös kotipaikka. Toivon, että maaseutumainen kuntamme tässä ihan pääkaupunkiseudun läheisyydessä säilyy teille rakkaana paikkana myös tulevaisuudessa. Vaikka opinnot ja työt veisivätkin teidät pois Tuusulasta, niin lämpimästi haluan toivottaa teidät tänne takaisin viimeistään siinä vaiheessa kun olette perustamassa perhettä ja haluatte omille lapsillenne turvallisen, luonnonläheisen ympäristön.

Haluan toivottaan teille, hyvät tulevat ylioppilaat, omasta ja Tuusulan kunnan puolesta, onnea tänään juhlapäivänänne sekä menestystä tulevaisuudellenne. Muistakaa, että jokainen ihminen, koulutus ja tehtävä on juuri niin tärkeä, kuin sen itse arvostaa. Toivotan teille tänään erityisen hyvää juhlapäivää sekä aurinkoista ja lämmintä kesää.

 

 

Tarinat elävät, kiitollisuus kasvaa

 Keskiviikkona 27. huhtikuuta vietettiin kansallista veteraanipäivää. Suomen liput liehuivat saloissa ja kunnioittivat itsenäisyytemme puolustamisessa suurimman vastuun kantaneita kunniakansalaisia. Tämän vuoden veteraanipäivän teemana oli ”Viesti kulkee – vetovastuu vaihtuu”. Tällä teemalla halutaan korostaa veteraanien jälkipolville jättämän viestin edelleen kuljettamisen tärkeyttä. Itse edustan toista sodanjälkeistä sukupolvea. Vaikka vieläkin elossa olevat isovanhempani eivät varsinaisista sodan tapahtumista ole koskaan juuri kertoneetkaan, niin monta hienoa tarinaa noilta ajoilta olen heiltä kuullut ja niitä olen myös omille lapsilleni kertonut. Noista tarinoista ovat välittyneet ne arvot ja ihanteet, uskollisuus ja lojaalisuus sekä sitkeys ja sisu, joilla maamme itsenäisyys turvattiin ja joilla isänmaamme sotien jälkeen jälleenrakennettiin. On tärkeää, että veteraanien tarinat välittyvät edelleen tuleville sukupolville. Myös tulevien suomalaisten tulee tietää, miten itsenäisyytemme on saavutettu ja kuinka suurin uhrauksin se on taistellen säilytetty. Näiden uhrausten ansiosta voimme tänään elää itsenäisessä ja vapaassa Suomessa. Veteraanipäivän teemalla ”Viesti kulkee – vetovastuu vaihtuu” haluttiin korostaa myös veteraanien avustamisen ajankohtaisuutta. Juuri pidettyjen eduskuntavaalien jälkeen käynnissä ovat parhaillaan neuvottelut uuden hallituksen muodostamisesta maahamme. Veteraanijärjestöt ovat asettaneet tärkeitä tavoitteita tulevaan hallitusohjelmaan. Sotiemme veteraanit tarvitsevat entistä parempia palveluita kotiin sekä heidän ikänsä ja kuntonsa huomioiden myös edelleen kuntoutusta laitoksessa. Veteraanijärjestöt ovat esittäneet myös veteraanipoliittisen ohjelman laatimista. Näiden valtakunnallisten toimenpiteiden lisäksi maamme kunniakansalaiset tulee ottaa huomioon myös täällä kunnassa tehtävässä päätöksenteossa. Paikallisissa palveluissa tulee kiinnittää erityistä huomiota veteraanien yksilöllisiin tarpeisiin ja toiveisiin. Inhimillisyyttä ei päätöksiä tehtäessä voi liiaksi korostaa. Meidän päättäjien on nyt puolestamme osoitettava uskollisuutta ja lojaalisuutta veteraanejamme kohtaan. Suuresti kunnioitetut sotiemme veteraanit, haluan ilmaista oman sukupolveni kiitollisuuden työtänne ja uhrauksianne kohtaan. Kuuden vuosikymmenen ajan me nuoremmat olemme saaneet rakentaa elämäämme vapaudelle ja nauttia rauhasta, jonka hinnan te veteraanit syvästi tiedätte. Haluan toivottaa kaikille veteraaneille hyvää kevättä sekä terveyttä ja voimia elämässänne.


Sanna Kervinen
kunnanhallituksen puheenjohtaja, Tuusula

Vanhusten viikkoa juhlittiin Tuusulassa

Lauantaina 9.10.2010 järjestettiin Tuusulassa, Hyrylän koulukeskuksessa vanhusten viikon juhla. Ohjelmassa oli laulua, tanssia ja upeita musiikkiesityksiä. Juhlapuhujana toimi tuusulalainen varatuomari Tuulikki Petäjäniemi. Kunnanhallituksen edustajana toivotin juhlaväen tervetulleeksi:

Väestön ikääntyminen on maailmanlaajuinen ilmiö. Valitettavasti kukaan meistä ei nuorene, vaikka joskus sitä haluaisimmekin. Väestön keskimääräisen eliniän pidentyessä myönteistä on se, että terveiden ja aktiivisten elinvuosien määrä työelämän jälkeisestä ajasta kasvaa. Siksi onkin tärkeää, että erilaisia harrastusmahdollisuuksia ja toimintatiloja on riittävästi. Etelä-Tuusulassa on tilojen osalta nyt hyvä tilanne. Mäntymäki tarjoaa toimivat puitteet kokoontumisille ja erilaisiin toimintoihin aivan Hyrylän keskustassa. Jokela-talo tarjoaa tilat Jokelassa. Sen sijaan Kellokoskella on löydettävä uusia ratkaisuja kokoontumistilojen suhteen, kun Itämerikeskus ei ainakaan toistaiseksi ole käytettävissä. Lisää harrastustiloja valmistuu ensi vuoden aikana, kun uimahallin alakerran liikuntatilat saadaan käyttöön. Uusien tilojen myötä voidaan liikuntapalveluita lisätä päivisin varsinkin ikäihmisille. Olen ilolla huomannut, että ohjatut liikuntaryhmät ovat olleet hyvin suosittuja ja siksi niitä on järjestettävä jatkossa nykyistä enemmän. Liikkumiskyvyn ylläpitämisen lisäksi liikuntaryhmät ovat hyvä paikka tavata tuttuja ja vaihtaa kuulumisia.

Kun ikäihmisten määrä tulee Tuusulassakin kasvamaan tulevina vuosina merkittävästi, on vanhusten yksinäisyyteen kiinnitettävä entistä enemmän huomiota. Tämä on pidettävä mielessä kaikessa kunnan suunnittelussa. Uudet asuinalueet, julkiset rakennukset, kirjastot, kaupat ja vapaa-ajan viettopaikat on suunniteltava niin, että huonomminkin liikkuvilla ikäihmisillä olisi mahdollisuus lähteä ulos kodistaan ja käyttää asuinympäristönsä palveluita. Usein yksin asuvan vanhuksen pärjääminen on kiinni siitä, että hän pystyy liikkumaan ja hoitamaan asioitaan omassa lähiympäristössään.

 

Hyvin toimiva yhteiskunta tarvitsee kaiken ikäisiä ihmisiä – myös ikäihmisiä, seniorikansalaisia. Teidän resurssejanne, osaamistanne ja tietoja ei voi jättää käyttämättä. Ikääntyvillä tulee olla mahdollisuus olla aktiivisia toimijoita. Ikäihmisillä tulee myös olla nykyistä enemmän mahdollisuuksia osallistua erityisesti heitä koskevien asioiden suunnitteluun ja päätöksentekoon. Tuusulan vanhuspoliittista ohjelmaa ollaan vihdoin päivittämässä. Pidän erittäin tärkeänä, että eläkeläisjärjestöt osallistuvat aktiivisesti tuon ohjelman päivittämiseen. Vanhuspoliittisen ohjelman tulee jatkossa olla yksi tärkeimmistä käsikirjoista kunnan kaikilla toimialoilla.

 

Eläkeläisjärjestöjen aktiivisuudesta kertoo yhteisesti jätetty valtuustoaloite palveluasuntojen lisäämiseksi. Aloitteessa todetaan, että ”palveluasuntojen nykyinen määrä ei ole riittävä edes tällä hetkellä. Muutamien vuosien kuluttua suurten ikäluokkien myötä tarve lisääntyy huomattavasti. Asukkaan kannalta palveluasumisessa etuina ovat turvallisuus, yhteisöllisyys ja palvelujen helpompi saatavuus.” Aloitteessa tuodaan esiin ongelma, joka on tiedostettu hyvin myös meidän päättäjien keskuudessa. Hyvänä uutisena voin kertoa sen, että Riihikallion palvelukeskushankkeessa on otettu merkittävä askel eteenpäin. Toivon todella, että hanke pääsisi etenemään vauhdilla ja sinne valmistuisi paljon kaivattuja palveluasuntoja mahdollisimman pian.

 

Olimme sitten nuoria tai vanhoja, ihan minkä ikäisiä tahansa, puitteet sisältörikkaalle ja turvalliselle elämälle tulee luoda ihmisten omien tarpeiden ja toiveiden pohjalta yksilöllistä elämäntilannetta kunnioittaen.
 


Tuusulan kunnanhallituksen edustajana toivotan teidät lämpimästi tervetulleiksi tähän vanhustenviikon juhlaan. Toivotan myös samalla oikein pirteää syksyä ja talven odotusta.