Pormestarimalli Tuusulassa

Tuusulan pormestarimalli on herättänyt paljon keskustelua. Kirjoitin yhdistyksemme Tuusulanjärven Kokoomuksen omaan vaalilehteen ajatuksiani siitä. Tässä kirjoitukseni:

Pitäisikö pormestarimallista luopua Tuusulassa?

Tuusulassa on nyt ollut yhden valtuustokauden ajan käytössä pormestarimalli, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että pormestari toimii sekä kunnanjohtajan että kunnanhallituksen puheenjohtajan tehtävässä. Kuntalain mukaan pormestari johtaa kunnan hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa. Lisäksi pormestari toimii kunnan edustajana ulospäin eli antaa kunnalle ”kasvot”. Pormestarin tehtävään kuuluu myös muun muassa poliittisen yhteistyön johtaminen. Pormestarin lisäksi Tuusulassa on toiminut kaksi osa-aikaisesti palkattua apulaispormestaria.

Kun arvioin kulunutta neljää vuotta, pormestarimalli ei ole mielestäni osoittautunut Tuusulalle sopivaksi hallintomalliksi. Tuusulan talous on ajettu syöksykierteeseen muun muassa holtittoman rahankäytön ja hurjan velkaantumisen myötä. Pormestareiden luottokorttisotkut ovat tahranneet paitsi pormestareiden omaa, niin samalla myös kunnan mainetta ikävällä tavalla. Maankäyttöasioissa Tuusula on saanut niin ikään negatiivista julkisuutta yksityisen omaisuuden pakkolunastushankkeilla, joita pormestarin johdolla on tehty.

Pormestari valitaan kuntalaisten valitsemien kunnanvaltuutettujen joukosta. Yksi pormestarinmallin ongelma Tuusulan tapaisissa pienissä kunnissa on se, että kunnanvaltuutettujen joukosta on vaikea löytää tehtävään pätevää henkilöä. Entäpä sitten apulaispormestarit, tarvitsemmeko sellaisia lainkaan?

Uusi valtuustokausi vaalien jälkeen elokuussa aloitetaan pormestarimallilla. Tuleva Tuusulan pormestari tulee olemaan avainhenkilö pormestarimallin kapellimestarina ja tuleva valtuustokausi tulee osoittamaan, onko pormestarimallilla tulevaisuutta vai onko Tuusulassa viisainta palata kunnanjohtajamalliin. Pormestarimallia on tarkasteltava hyvin kriittisesti ja tarvittaessa valtuustolla tulee olla rohkeutta palauttaa Tuusulaan kunnanjohtajamalli.